Nagyheti és húsvéti alkalmaink

Közeleg a húsvét ünnepe, a hétvégén már virágvasárnapot fogjuk ünnepelni, amivel kezdetét veszi a nagyhét: „A nagyhét a húsvéti ünnepkör része. A nagyhét első napjai – virágvasárnaptól szerdáig bezáróan – a böjti idő, a húsvéti ünnepre való előkészület és ráhangolódás időszaka. A nagyhét második fele nagycsütörtöktől kezdődően a húsvét lényegéhez szorosan hozzátartozó események láncolata. Nagycsütörtök estéje az utolsó vacsora és az úrvacsora szerzésének, valamint a Gecsemáné kerti elfogatásának alkalma, nagypéntek Jézus Golgotán történt keresztre feszítésének, halálának és sírba helyezésének emléknapja, míg nagyszombat a sír nyugalmának napja.”

„Nagyszombat ünnepe átmenet nagypéntek sokkoló történéseiből a húsvéti öröm felé. Protestáns közösségekben sokszor a sírral összefüggésben a csend ideje és egyszerre a hallgatás ideje is, abban a tekintetben, hogy sok helyen nem tartanak nagyszombaton istentiszteletet. Ugyanakkor korai keresztény hagyományok kötődnek az ünnephez. Már a 2. században böjttel emlékeztek arra a napra, amelyen Krisztus a sírban nyugszik. Felkészülésük végeztével eleinte a katekumének is ezen a napon részesültek a keresztségben. Ma megbújik a két legnagyobb ünnepünk között, mint egy lélegzetvételnyi szünet egy énekvers végén. Nagyszombat csendje viszont jóval több, mint egy szusszanás.”

„A húsvét hajnali istentisztelet az egyik legnagyobb örömünnep. Ilyenkor a gyülekezet évről-évre újra átélheti a feltámadás csodáját. A liturgia alatt minden gyülekezeti tag egy parányi mécsest gyújt, s a kezdeti teljes sötétséget megtörve, az igehirdetés végére a padsorok már fényben úsznak. Különösen megragadó, amikor a feltámadás győzelmét hirdető 388-as ének mindig a napfelkelte pillanatában harsan fel a padsorok között. A gyülekezet részéről mindez természetesen komoly szervezőmunkát igényel.”

Források:

  • https://www.evangelikus.hu/nagyhet
  • https://tokaj.egyhazkozseg.hu/2020/04/11/nagyszombat-unnepe/
  • https://www.egyszeregy.hu/h-4-42.htm

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑