Böjtkezdő alkalmak gyülekezetünkben

Sok szeretettel hívunk mindenkit a böjt kezdetén két istentiszteletre: 2024. február 14-én, hamvazószerdán, este hat órakor hamvazószerdai istentiszteletet tartunk, február 18-án, böjt első vasárnapján pedig családi istentiszteletet, fél tizenegykor. Minkét istentisztelet a tabi evangélikus gyülekezeti teremben lesz megtartva.

Miért tartunk istentiszteletet hamvazószerdán? „Mikor Urunk és Mesterünk azt mondta: „Térjetek meg!” – azt akarta, hogy a hívek egész élete bűnbánatra térés legyen (Mt 4,17)”. – Kezdi 95 tételét Luther Márton, amelyet a wittenbergi vártemplom kapujára szegezett ki a hagyomány szerint. Talán érdekesség lehet számunkra, hogy hamvazószerdán is tartunk istentiszteletet, hiszen gyülekezetünkben eddig nem volt hagyománya. Mégis érdemes átélni ezt az istentiszteletet is, hiszen Luther Márton megtérési mozgalma éppen azt mutatja meg nekünk is, a 21. században élő utódok, evangélikusok számára, hogy mennyire fontos, hogy Istenhez folyamatosan visszatérjünk, évről évre, hétről hétre, napról napra. Az egyházi esztendő, a Krisztus-év életünk megváltását tárja elénk, ünnepekre, időszakokra tagolva. A böjt felkészít minket Húsvét, a nagy szabadítás ünnepére. „Hamvazószerda az őskeresztény hagyományból merít: a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Még ma is őrzik ennek emlékét: az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap hamvazószerdán (és nagyböjt első vasárnapján) keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.” Nem csupán egy külsődleges dologról, egy önmagáért való rítusról beszélünk tehát hamvazószerda kapcsán, hanem éppen arról, hogy ez a gesztus, rituálé segít elmélyíteni azt a mély és felfoghatatlan tartalmat, amit a böjt és a Húsvét kínál a keresztény embernek. Ahogy Jánossy Lajos, evangélikus teológus írta: „A régi egyházban hamvazószerdán megkezdődött a böjti prédikáció, amely rendszerint minden szerdán és pénteken hangzott fel templomainkban.” Hamvazószerda jelenlegi evangélikus elfogadottságát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspökei immár minden évben részt vesznek a Pannonhalmi Főapátság által szervezett ökumenikus (felekezetközi) hamvazószerdai istentiszteletén (a felvétel itt megtekinthető: https://www.evangelikus.hu/hireink/nagyvilag/bunbanati-liturgia-kozvetitese-pannonhalmarol).

Az előttünk álló két istentiszteleti alkalom (hamvazószerda és családi istentisztelet) segítségünkre lehet elkezdeni a böjt elmélyítő, felkészítő, bűnbánati, a Jóistenhez visszavezető időszakát. Jöjjünk el minél többen mindkét alkalomra, hogy átélhetőbb, Istentől megerősített és Őtőle gazdagon megáldott legyen a húsvéti ünnep felé vezető utunk, a böjt!

Hivatkozás:

  • Jánossy Lajos: Az egyházi év útmutatása. Fraternitás Magyarországi Evangélikus Lelkészek Közössége, Veszprém, 2008.
  • A 95 TÉTEL. Írta és közzétette LUTHER MÁRTON (1483-1546) német reformátor 1517. október 31-én Wittenbergben, a vártemplom kapujára szögezve. Magyar Elektronikus Könyvtár. https://mek.oszk.hu/00200/00203/00203.htm (Letöltés: 2024.02.07, 19:34)
  • Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete. https://www.evangelikus.hu/hireink/teologia/hamvazoszerda-a-nagybojt-kezdete (Letöltés: 2024.02.07, 14:27)
  • Bűnbánati liturgia közvetítése Pannonhalmáról. evangelikus.hu: https://www.evangelikus.hu/hireink/nagyvilag/bunbanati-liturgia-kozvetitese-pannonhalmarol (Letöltés: 2024. 02.07, 19:46)

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑